Vårt bånd til Malawi

Wangie.no er en informasjonside om et «hjelpeprosjekt» for vår venn Jeff’s datter, Wangie, slik at hun får anledning til å gå på skole.

Wangie sitter på huk helt foran. Her sammen med klassekamerater.

Wangie og moren hennes Patricia sitter igjen etter at far og ektemann Geoffrey (Jeff) Zigoma døde av hudkreft i 2013. Jeff var en god venn av oss som var med på vårt prosjekt om albinisme i Malawi. Jeff var selv albino og musiker, akkurat som Trond. Vi hadde så fine planer om å lage musikk, sette til bilder og gjennom det drive viktig opplysningsarbeid om albinisme rundt i Malawi. Kunnskapsnivået er mangelfult. Både for de som har denne pigmentmangelen og for samfunnet rundt. Ofte har de ikke engang kunnskap om at det finnes solkremer som beskytter, eller at de må dekke til bar hud i solen. De mangler rett og slett elementær kunnskap. Kunnskap og informasjon kunne gitt mange en ny hverdag. Så enkelt kunne det gjort en forskjell!

Nå gikk det ikke slik. Jeff hadde dessverre ikke blitt tildelt kunnskapen i tide og etter en tid mens vi jobbet med finansiering av selve prosjektet her hjemme, så ble han syk. Sårene han bar hadde utviklet seg til hudkreft og på tross av intensiv behandling i India, delvis finansiert av oss, så klarte ikke Jeff denne kampen. I 2013 døde han under behandling i India og etterlot seg konen Patricia og datteren Wangie.

Vi har i ettertid holdt kontakten med Patricia og i januar 2018 kommer meldingen om at hun ikke lenger klarer å betale for kostnader knyttet til Wangies skolegang og hennes bo -og levekostnader. Vi bestemmer oss da for å starte en «spleis» for å hjelpe til med denne finansieringen. Dette er for oss nært og vi har et hjerte for den lille familien som sitter igjen. Uten jobb, i et av verdens fattigste land, så gir det ikke mange mulighetene i livet. For oss er det egentlig så lite det vi gir, men for dem betyr dette tilnærmet alt. Det gjør en stor forskjell i hverdagen, faktisk!

Vi, det Norske folk, gir til tv-aksjoner og Røde Kors, vi har fadderbarn og vi sender penger til Kirkens nødhjelp… Alt dette er vel og bra. Vår lille aksjon kan ikke sammenlignes med disse store omfattende prosjektene. Men for oss så er dette langt mer synlig, vi sender pengene direkte, vi vet hvor de går og hva de brukes til og det hjelper faktisk noen vi kjenner. Isolert sett har de det selvsagt akkurat like vanskelig som alle andre som trenger en håndsrekning, men vi klarer nå engang ikke å hjelpe alle.

Så derfor har vi denne gangen valgt å gi vår innsats til et lite og transparent prosjekt som dette. Noen som er synlige for oss, i stede for noe som ofte oppleves å ende i det «uendelig store bistands-sluket». Vårt prosjekt er nært, konkret og gjennomsiktig.

I dette prosjektet, som nå har fått navnet til Wangie,  vil så og si 100% av innsamlede midler gå til det de skal, -først og fremst kostnader knyttet til skolegang for Wangie. Skulle det oppstå helt spesielle behov så forbeholder vi oss muligheten for at vi også kan støtte enkeltsaker spesielt knyttet til mennesker med albinisme i Malawi, dersom vi ser at dette er nødvendig. I så fall vil vi orientere dere her på nettsiden.

Vi takker for all støtte og vil informere fortløpende om vårt arbeid gjennom Wangie.no.

Morten og Trond