Om oss

Hvem står bak dette initiativet? Vi er to initiativtagere, men alle som bidrar er med å bygge dette prosjektet. Wangie.no skal være et felles prosjekt som alle som ønsker kan bidra til og være med i.

Trond Ytterbø:
Trond kunne fått mange titler, men først og fremst er han musiker. Det er musiker alle kjenner han som. Ikke minst fra tiden med Notodden Bluesband, Notodden Bluesband & Torhild Sivertsen og senere Trond Ytterbø Band som var Jeremy Spencers faste band i mange år. Trond underviser i musikk for innsatte i Telemark fengsel i Skien, han jobber som musikkpedagog for aktivitetssentret «Kilden» på Notodden, og han underviser ved Notodden Kulturskole.

Morten Gjerde:
Morten er en allsidig fyr som kan litt om mye. I hovedsak så er det fotografering som er hans lidenskap og i «AlbinoAid»prosjektet i Malawi var det fotograf som var hans rolle. Men Morten har jobbet tett med Trond helt siden 2002 da samarbeidet startet med litt turnéleder-virksomhet med Notodden Bluesband & Torhild Sivertsen. Dette utviklet seg senere til blant annet Malawiprosjektet som ble forløperen til Wangie.no. Morten har drevet et eget event-firma i tiden 1994-2004, han har vært festivalleder for Notodden Blues Festival, han har reist som turnéleder for Fleetwood Mac legenden Jeremy Spencer i 10 år… som fotograf har han stilt ut fotografier i en rekke europeiske land.

Starten var “AlbinoAid”  – Et solidaritetsprosjekt i Malawi

Dette var et prosjekt som ble startet som et solidaritetsprosjekt. Tanken var å lage en musikalsk og fotografisk produksjon som skulle sette søkelyset på mennesker med albinisme i afrikanske land. Med det til hensikt å sette fokus på deres svært vanskelige livssituasjon og samtidig bidra med informasjon om albinisme generelt og om viktigheten av sol-beskyttelse spesielt,  -til de som var rammet av pigmentmangel, til deres familier og ikke minst til samfunnet rundt. Det er mange vrangforestillinger rundt Albinisme i Malawi og andre tilsvarende fattige land på det afrikanske kontinentet. Så dette var et viktig arbeid.

Vårt prosjekt skulle egentlig ende opp i en konsertturne der bilder og musikk skulle forenes som et virkemiddel for å spre informasjon om albinisme, om årsaksforhold og om hva som kreves for å kunne leve greit med albinisme i hverdagen. Slik det fungerer i alle vestlige land. En av prosjektets initiativtagere, Trond Ytterbø ble derfor koblet opp mot en nasjonal kjent musiker i Malawi, Geoffrey (Jeff) Zigoma. Både Trond og Jeff hadde albinisme, Trond med kunnskap og hjelpemidler, Jeff helt blank på det feltet. De kom fra hver sin verden, rett og slett.

For å gjøre en lang historie kort:
Etter at vi var i Malawi og første prosjektfase var gjennomført, så ble Jeff svært syk av de sårene han hadde i huden. Det ble raskt konstatert hudkreft og vi samlet da inn midler her i Norge til en delfinansiering for behandling for Jeff. Det var også noen av hans musikkvenner i Malawi som samlet inn midler, samt noen organisasjoner i hans hjemland. Han ble først behandlet lokalt, deretter sendt til India for spesialistbehandling. Andre gangen han dro til India var det allerede for sent. Etter kort tid med intensiv behandling døde Jeff på sykehuset. Han etterlot seg konen Patricia og datteren Wangie som nå er blitt 11 år. Hun var 6 år når faren gikk bort.

Jeff var en nøkkel-brikke for dette prosjektet. På grunn av hans status som nasjonal kjent musiker og albino så var han selve “døråpneren” for dette prosjektet i Malawi. Så alt strandet dessverre med Jeff sin bortgang. Det stod igjen et tomrom som var umulig å fylle!

Nå handler det om at noen av oss som var en del av dette prosjektet ønsker å ivareta Jeff’s familie så godt det lar seg gjøre. I alle fall frem til Wangie har gjort ferdig skolegangen sin og kan stå på egne ben. Da er det i dag hovedsaklig to behov som krever finansiering. Det er Skolepenger for Wangie, og litt drahjelp til husleie slik at familien har tak over hodet.

Vi har derfor opprettet en Konto som vil gå uavkortet (100%) til disse formålene for Patricia (Jeffs enke) og deres datteren Wangie. Hjelp oss om du føler for det. Dette er vår måte å forsøke å bidra litt tilbake for den gjestfrihet og tillit vi ble vist av Jeff og hans familie tilbake i 2005. På forhånd takk!

Vi overfører midler i månedlige bidrag til husleie og skolepenger, fra Norge til Malawi.

R.I.P Jeff – we will never forget

Morten Gjerde og Trond Ytterbø